Bilrutan blir en skärm som visar lokal reklam

2018-08-17 06:00  
Foto: Grabb-It

I San Francisco testar 25 chaufförer tekniken som gör bilens sidoruta till en skärm. Enligt Grabb-It ger reklamintäkterna 300 dollar i månaden till varje förare.

Vi har precis hunnit vänja oss vid elektroniska reklamskärmar bredvid motorvägen. Nu kommer nästa steg. I Kalifornien har Grabb-It utvecklat en färgskärm för rörligt material som kan monteras i sidorutan på bilen.

Tanken är att yrkesförare, som taxichaufförer eller de som kör leveranser, ska kunna dra in extrapengar på annonsering för lokala företag. I takt med att bilen rullar genom staden kommer mjukvara byta ut filmklippen så att de hela tiden visar annonser för ett företag som finns i det aktuella området. Se hur det ser ut i klippet nedan.

Tekniken bygger på bakprojektion, vilket innebär att skärmen kan göras så tunn att det fortfarande går att veva ned rutan. På utvecklingsstadiet hoppades man förmodligen på att kunna skapa en transparent skärm, men när Tech Crunch provsatt bilen så kunde de knappt se något genom rutan.

Projektionsytan skräddarsys för varje bakruta och fyller därmed i princip hela fönstret, lite beroende på modell. En liten projektor sitter inne i taket, och den är kraftfull nog för att återge en tydlig bild även i fullt dagsljus. Demo-projektorn är plockad från butikshyllan, men Grabb-It siktar på att utveckla egen hårdvara.

Skärmen testas i San Francisco

Nu samtalar företaget med berörda trafikmyndigheter för att säkerställa att tekniken inte bryter mot några lagar. Givetvis finns frågor kring hur distraherande skärmen kommer vara för medtrafikanter, och även för kunderna. Svaret på den senare frågan är att bilder endast ska rulla när det inte finns några passagerare i baksätet. Företaget berättar att deras egen hårdvara i den färdiga versionen kommer känna av när dörren öppnas och då släcka projektorn.

Just nu testar cirka 25 chaufförer utrustningen i San Francisco-området, och enligt Grabb-It har varje skärm gett en extrainkomst på omkring 300 dollar i månaden, till de förare som jobbar 40 timmar i veckan.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt