Bilmärket Borgward återuppstår

2015-02-09 11:01  

Det tyska bilmärket Borgward kommer på bilsalongen i Geneve signalera sin återkomst efter 50 år.

- Relanseringen av Borgward är en barndomsdröm som nu ser ut att förverkligas, säger Christian Borgward, barnbarn till grundaren Carl F W Borgward, på företagets webbsida.

Till sin hjälp ska han enligt tidskriften Auto Bild ha en kinesisk lastbilstillverkare. Avsikten är att bygga upp en en modern och lönsam bilindustri.

Borgwardgruppen tillverkade personbilar, lastbilar och bussar under varumärken som Borgward, Goliath och Lloyd från slutet av 1920-talet fram till konkursen 1961.

Främst efter andra världskriget kom företaget med innovation lösningar som självbärande kaross och luftfjädring. Modellen Borgward Isabella ansågs på 1950-talet som en mycket modern bil för sin tid. Limousinen P100 tillverkades som en konkurrent till Mercedes dyrare modeller.

Företaget räknades som den fjärde största tyska biltillverkaren när det gick i konkurs 1961. Det sysselsatte omkring 20000 personer i trakterna runt Bremen. det var den största konkursen i Tyskland efter andra världskriget.

Håkan Abrahamson

Mer om: Bilindustri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt