Billigare vätgasbil släpps till OS

2016-04-29 12:19  
Toyota Mirai. Foto: Toyota

Lagom till Japan står som värd för de Olympiska spelen 2020 ska Toyota lansera en billigare vätgasbil än Mirai.

Det rapporterar tidningen Asahi Shimbun som uppger att priset på den nya bilen kan hamna runt motsvarande 450000 kronor i Japan. Idag kostar Toyotas bränslecellsbil Mirai motsvarande 540000 kronor.

Förutom att den kommande modellen blir omkring 100000 kronor billigare än Mirai räknar Toyota med att kunderna får en statligt subventionerad miljöbilsrabatt.

Den kommande bränslecellsbilens blir något mindre än Mirai. Toyota ska kunna sänka priset genom att se över konstruktionen av vissa komponenter och minska antalet manuella arbetsmoment. En särskild tillverkningslina för den kommande modellen ska göra det möjligt att öka produktionstakten och minska tillverkningskostnaderna.

Till år 2020 räknar Toyota med att kunna producera 30000 vätgasdrivna bränslecellsbilar om året, jämfört med 2000 fordon som beräknas bli årets produktion.  

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt