Billiga solceller i plast driver fordonet

2010-10-29 10:09  
Tre kvadratmeter solpanel ger energi till färden.

Danska forskare har provkört ett fordon som helt drivs av solceller i plast. Ett nytt rekord för den billiga soltekniken.

Billiga, lätta och miljövänliga. Solceller som tillverkas av polymerer har många lockelser. Problemet är de har lägre verkningsgrad och kortare livslängd jämfört med dyrare solceller i kisel. Men många företag och forskargrupper driver utvecklingen framåt.  Nu har en grupp forskare vid danska Risö forskningslaboratorium demonstrerat ett fordon som helt drivs av solceller i plast.  Först i världen, enligt egen utsago.

Det trehjuliga fordonet har varken batterier eller någon annan typ av energilager. All energi kommer från en tre kvadratmeter stor solpanel, som levererar 17 volt och 3 ampere till fordonets elmotor. Tillräckligt för att sätta fart på fordonet samt en förare på 75 kilo. Hastigheten avslöjas dock inte i pressmaterialet. 

Risö har tidigare gjort olika typer av demonstrationer för att visa att utvecklingen av solceller i polymerer gör framsteg. I fjol visade forskarna dels upp den första plastsolpanelen som anslutits till elnätet, dels en lysdiodslampa där plastsolceller laddar upp ett batteri.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL