Biljättens starka nyhet – 3d-printad uppgradering

2018-05-08 06:00  
Foto: General Motors

Nu satsar General Motors på 3d-utskrivna bildelar. Den första produkten är 40 procent lättare och 20 procent starkare än originalkomponenten.

General Motors har förvisso använt 3d-printade delar i sina prototyper under många år – men nu presenterar biltillverkaren det första resultatet av sitt samarbete med mjukvaruföretaget Autodesk Inc. Tillsammans kommer de producera lättviktskomponenter för GM:s framtida fordon med alternativa drivlinor. Bolaget har satt det ambitiösa målet att ha 20 nya el- och bränslecellsmodeller till år 2023.

Den första 3d-utskrivna bildelen som visas upp är ett sätesfäste i rostfritt stål. Autodesk har använt ai-baserade algoritmer för att utforska en rad designlösningar. Resultatet är en del som är 40 procent lättare och 20 procent starkare än ett konventionellt fäste. Originalet består dessutom av åtta olika komponenter som kräver en rad underleverantörer– medan den nya delen är utskriven i ett stycke.

Kevin Quinn, GM:s chef för additiv design och tillverkning, avslöjade för Reuters att de första printade delarna kommer dyka upp i motorsportsammanhang inom ett år Och inom fem år kommer bolagets spotta ut tusentals till tiotusentals delar i takt med att tekniken effektiviseras.

Enligt Quinn kommer 3d-utskrifter i förlängningen sänka kostnaderna för verktygsframställning och logistik, minska materialanvändningen och sänka antalet underleverantörer.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt