Biljättarna går in i ny allians – ska bygga pickuper tillsammans

2019-01-16 06:22  
Jim Hackett, Ford, och Herbert Diess, Volkswagen. Foto: Volkswagen

Ett handslag som lär ge konkurrenterna skrämselhicka. Under pågående bilmässan i Detroit lanserade Ford och Volkswagen en ny allians.

Olika samarbeten och allianser är ingen ovanlighet inom bilbranschen. Renault–Nissan har länge hängt ihop (även om det knakar en del i fogarna just nu) och många tillverkare har modell- eller komponentsamarbeten.

Under tisdagen utannonserades en ny allians, en som involverar Volkswagen och Ford.

– Volkswagen och Ford kommer utnyttja våra kollektiva resurser, innovationsmöjligheter och kompletterande marknadspositioner för att ännu bättre betjäna miljontals kunder runt om i världen. Samtidigt kommer alliansen att vara en hörnsten för att förbättra vår konkurrenskraft, sa Herbert Diess, chef för den tyska koncernen vid en pressträff.

Första fordonen lanseras 2022

De båda företagen beskriver samarbetet som en bred, global allians som i ett första skede kommer innebära att man parar ihop utveckling och produktion av kommersiella fordon. De första produkterna kommer att släppas redan 2022 och då handlar det om pickups. Detta kommer Ford ta ledartröjan inom. VW kommer å sin sida istället fokusera på utvecklingen och bygget av skåpbilar.

Läs mer: Atlis XT:s elektriska pickup ska ha en räckvidd på 80 mil

Men det begränsas inte till kommersiella fordon. De båda företagen ska undersöka hur man kan samarbeta inom andra segment och områden – och på sikt ser man en möjlighet att expandera det hela till att även inkludera elektriska samt autonoma bilar.

”Samarbeta om nästa era av mobilitet”

Alliansen kommer inte innebära någon form av korsägande och ska styras av en kommitté ledd av de båda företagscheferna.

– Över tid kommer den här alliansen hjälpa båda företagen att skapa värde samt att möta behoven från våra kunder och samhällen. Den kommer inte enbart driva på markant effektivisering samt att hjälpa företagen att förbättra formen – den ger oss möjlighet att samarbeta om nästa era av mobilitet, sa Fordchefen Jim Hackett vid pressträffen.

Felix Björklund

Mer om: Volkswagen Ford

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt