Bilen sms:ar – om den får ett dörruppslag

2017-11-27 07:13  

En inbyggd bilvakt som har telefonkontakt med sin ägare. Tack vare ett nytt system kan oroliga bilister ha ett extraskydd för sin ögonsten. Tanken är att det ska förhindra bilstölder, men även avslöja parkeringsskador.

Det är Mercedes-Benz som utvecklat ett notifieringssystem för sina nya modeller. Bilens sensorer ”känner” när någon är i kontakt med fordonet. Tack vare det kan bilen avgöra om någon bryter sig in, slår upp dörren i den eller försöker bogsera bort den. Om så är fallet skickar den ett meddelande till ägaren.

Förhoppningsvis gör detta att ägaren kan förhindra en stöld, ta en smitare på bar gärning – eller i varje fall vet exakt när skadan/stölden skedde. Det sistnämnda kan underlätta att få fram bevis om det är en kameraövervakad plats.

Systemet som blir en ny del av tillverkarens uppkopplade tjänster kontrolleras via en app och ska vara tillgängligt till alla nya bilar som utrustats med de nödvändiga sensorerna. Så fort man låser bilen kommer systemet aktiveras automatiskt.

Läs mer:

Läs mer: Alla Mercedes-Benz bilar ska gå att få med eldrift

Funktionen är en av flera som Mercedes har med i en uppgradering av sitt tjänsteerbjudande. Andra nyheter är att tillverkaren lanserar en virtuell assistent som man kan be om en teknikguidning – utifall man är osäker på hur olika funktioner fungerar. Assistenten använder så kallad förstärkt verklighet (AR) för att göra informationen än mer lättförståelig.

Funktionerna kommer som ovan nämnt vara en del i tillverkarens uppkopplade tjänster och införlivas i Mercedes Me-appen.

Man skulle kunna säga att det tyskarna implementerar nu – är en mer digital version av ”Trunk Monkey” som Suburban Auto Group utannonserade 2003.

Se en film om tekniken här:

Felix Björklund

Mer om: Mercedes

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt