Bildt: Gripen E är viktig för svensk försvarsindustri

2016-05-19 10:42  
Carl Bildt och många andra celebriteter besökte Saabs roll-out. Foto: Monica Kleja

Nya Gripen blir ett lyft för hela Sverige. Det menar exempelvis Carl Bildt. Men planet kommer också att tillverkas i Brasilien framöver.

Nästa generations svenska stridsflygplan avtäcktes på onsdagen vid en välbesökt ceremoni i hangarerna hos försvarskoncernen Saab i stadsdelen Tannefors i Linköping.

Runt 500 gäster var inbjudna av bolagets styrelseordförande Marcus Wallenberg och vd:n Håkan Buskhe - och de fick lyssna på många högtidliga tal under den historiska dagen.

Försvarsminister Peter Hultqvist sa i sitt tal bland annat att Sverige har de bästa ingenjörerna i världen. Många ansåg att utrullningen blir ett lyft för hela Sverige.

Det menar också förre statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M), som var en av gästerna igår.

Vad betyder det här för svensk försvarsindustri?

– Mycket, självfallet, och även för svenskt försvar, att vi visar att vi kan ligga i den absoluta framkanten är ju viktigt.

Men han konstaterar också att:

– Sedan gäller det ju nu att gå från en sann ljud- och ljusföreställning till ett operativt militärt system, och det tar ju några år också.

Ljusshow på invigningen:

Vad tror du, kommer det att fungera? Det råder ju i dag exempelvis brist på flygverkstäder som kan serva planen, och det är ju en viktig aspekt.

– Väldigt mycket är viktigt, absolut, liksom systemutveckling av olika slag.

Dagens svenska flygplansflotta krymper från 97 C/D-plan till 60 nya Gripen E, är det tillräckligt för att försvara landet?

– Nej, jag har hela tiden argumenterat för att det vi kanske skulle ha tio till eller något sådant, för att ge lite mer operativ uthållighet. Men det får vi se, det ligger i ett nästa försvarsbeslut i så fall.

Har du någon tanke om hur staten i så fall ska få råd med dem?

– Ja, en kontinuerlig ökning av försvarsbudgeten kommer säkert att ske. Men du har ju andra behov också, vi ska ha nya radarsystem, vi ska ha nya ubåtar, och det är ju rätt kostnadskrävande saker som ska in. Sedan kommer det ju till beväpningssystem och annat, man glömmer i bland att de också kostar pengar.

Gripen E är till stor del baserad på amerikansk dataelektronik. Enligt Saabs systemingenjör Daniela Ivanic är det just "insidan som räknas" och fusionen av olika sensorer.

Men det blir inte bara i Linköping som planet kommer att produceras framöver. Utöver Sverige har även Brasilien beställt det nya ensitsiga planet, Gripen E. Den första beställningen ligger på 36 plan, varav åtta ska bli tvåsitsiga och benämns då Gripen F.

Dessa plan kommer till stor del att tillverkas i Brasilien av ett konsortium som leds av flygplanstillverkaren Embraer. En stor del av kontraktet består av tekniköverföring från Saab till brasilianska företag, och nya beställningar av Gripen E från andra länder kommer att hanteras av parterna tillsammans. Gripen F blir också en modell, som framtida versioner av Gripensystemet, såsom Gripen Marine, eller Sjögripen, samt Gripen EW (electronic warfare) är tänkta att vara baserade på.

Brasiliens flygvapenchef Nivaldo Luiz Rossato kallade gårdagen en historisk dag för både Braslien och Sverige och hyllade partnerskapet med Saab och den ultramoderna flygplanstekniken. Han tackade också de många brasilianska ingenjörer som nu är i Sverige för att utbilda sig på plattformen.

– Gripen E hade den bästa tekniken i vår urvalsprocess, sa Nivaldo Luiz Rossato på onsdagen.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt