FORDON

Bilar från Hyundai och Kia för enkla att stjäla – går med på förlikning om 2 miljarder kronor

Hyundai logotyp
Förlikningen görs med nio miljoner amerikanska ägare av Hyundai- och Kia-bilar.

En skruvmejsel och en usb-kabel var allt som krävdes för att stjäla de sydkoreanska bilarna. Nu har företagen gått med på en förlikning.

Publicerad

Via utmaningar på bland annat det sociala mediet Tiktok har det visat sig vara enkelt att stjäla bilar från de sydkoreanska tillverkarna Hyundai och Kia. En skruvmejsel och en usb-kabel var allt som krävdes. Stölderna har ökat kraftigt – i staden Los Angeles med 85 procent i fjol.

Stölderna har dessutom lett till ett flertal krascher i USA. Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA har räknat till åtminstone 14 stycken, rapporterar The Verge.

Nu har biltillverkarna nått en förlikning i en grupptalan av upprörda amerikanska konsumenter. Den innebär att Hyundai och Kia ska betala 200 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,1 miljarder kronor.

Förlikningen gäller nio miljoner amerikanska ägare till bilar som saknar startspärr. Upp till 145 miljoner dollar gäller förluster till följd av stölder, enligt Reuters.

Stöd till köp av rattlås

I februari meddelade biltillverkarna att de kommer att erbjuda en programvaruuppdatering till 8,3 miljoner amerikanska bilar utan startspärr, vilken ska försvåra stöld. För bilar som inte kan programvaruuppdateras erbjuder bolagen upp till 300 dollar i ersättning för inköp av till exempel rattlås.

De aktuella bilarna är tillverkade mellan 2015–2019. De flesta andra tillverkare använde sig under denna period av startspärr. En startspärr bryter strömmen till startmotorn, tändlåset samt bränsleinsprutningen.

I EU är det sedan 1998 krav på att alla nya bilar ska ha elektronisk startspärr.