Bil utan status tar tåget

2013-02-19 15:44  

Hyrbilar som är specialutvecklade för att rullas in på biltåg är lösningen på det dåliga intresset för biltransporter på järnväg.

En grupp studenter vid högskolan Jade i Wilhelmshafen har studerat varför biltåg inte har blivit någon succé. I grunden en god idé, där man kör ombord sin bil på en särskild vagn på tåget, och låter tåget köra den långa sträckan, varefter man har tillgång till sin egen bil på destinationsorten.

Men logistiken vid lastning och lossning är oflexibel. Bilarna körs på och av på kortsidan av tåget.

För att lättare kunna köra av och på skulle bilarna kunna svänga 90 grader med alla hjulen för att köra på och av från sidan på järnvägsvagnen.

Sådana bilar lär inte komma på marknaden, menar studenterna, som i stället föreslår ett hyrbilssystem.

Yngre människor har inte lika stort behov av att äga sin bil, menar de. Bilen har ingen status. Därför blir det effektivare att ta fram bilar som hyrs för olika ändamål. Bilar som är ämnade för bilpooler kan ha vissa egenskaper, sådana som ska användas på biltåg kan få andra egenskaper.

Håkan Abrahamson

Mer om: Bilpool Biltåg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt