Betong blir plast i järnvägsspåren

2009-02-24 14:17  
De nya svenska plastkanalerna för kablarna utefter järnvägsspåren. Klicka för hela bilden. Foto: Swedish Cable Channel Systems

Banverket byter ut betong mot plast utefter järnvägen. Tung betong ersätts av lätt plast när signalkablar skyddas.

Signalkablarna som följer järnvägsspåren är idag skyddade av långsträckta betongkanaler som delvis är nedgrävda.

På några ställen har Banverket och dess underentreprenörer, som Skanska, NCC och Peab, börjat byta ut och utvärdera de tunga och svårbearbetade betongkonstruktionerna mot smidigare, återvinningsbara, plastkonstruktioner.

På Nynäsbanan söder om Stockholm har locken till dessa betongkanaler bytts ut mot plastlock. Bangården i Uppsala har och fått dessa plastlock, liksom en stäcka på Botniabanan.

De nya Haparanda- och Ådalenbanorna kan få samtliga kanalsystemen av plast istället för betong. Förhandlingar pågår just nu mellan banverket och företagetSwedish Cable Channel Systems (SCCS)- som utvecklat plastkanalerna.

– Alla i järnvägsbranschen verkar gilla våra kanalsystem, som är lätta att frakta, enkla att hantera och jobba med, har lång livslängd och dessutom är återvinningsbara, säger Claes Eliasson, vd på SCCS i småländska Alvesta.

Företaget har nu flera order på gång i Sverige, Finland och Norge.

Ett byggelement till en kabelkanal av betong är 2, 25 meter långt och väger, inklusive ett lock på 75 kilo, 375 kilo.

Ett plastelement med exakt samma mått väger bara 50 kilo, inklusive locket som har en vikt på 20 kilo.

Lockets vikt är viktig eftersom och det då och då lyfts vid exempelvis inspektioner, när en kabel skadats, eller man ska lägga in ny signalkabel.

För att göra hål, kapa eller på annat sätt bearbeta en kabelkanal krävs maskiner och specialverktyg. En kanalkonstruktion av plast kan kapas med fogsvans, och det går att borra med en vanlig borrmaskin.

Företaget i Alvesta, med tre anställda, tillverkar inte självt kabelkanalerna utan lägger ut produktionen på ett företag i Göteborg och ett i Karlskoga.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt