Beslut om nytt ryskt hangarfartyg 2012

2009-04-28 15:41  
Admiral Kuznetsov

Beslut om de slutgiltiga specifikationerna för ett nytt ryskt hangarfartyg ska fattas 2012. Sannolikt blir det reaktordrivet och ska bära femte generationens stridsflyg.

- Under åren 2010 - 2011 ska vi ta ställning till en mängd frågor om det nya hangarfartyget, säger vice försvarsministern Vladimir Popovkin till nyhetstjänsten Ria Novosti.

Det handlar om frågor som tekniska specifikationer, var och hur fartyget ska byggas och vilken strategisk roll hangarfartygen ska ha i Rysslands framtida krigsmakt.

Tidigare har rysk militär talat om ett kärnreaktordrivet hangarfartyg med deplacementet 60000 ton. Fartyget ska bli en plattform för en ny generation stridsflygplan, femte generationen, som just nu utvecklas i Ryssland, Sukhoi T-50 PAK FA. Flygplanstypen får mycket avancerad elektronisk utrustning och liten målbild på radar. Däremot ska kommande hangarfartyg inte vara bärare av kryssningsmissiler.

I planeringen för en kommande rysk flotta ingår upp till sex hangarfartyg i mitten av detta århundrade. De ska tillhöra Norra flottan och Stillahavsflottan.

Det kommande hangarfartyget beräknas kosta 25 miljarder kronor att bygga.

Kvar från den forna sovjetflottan finns idag endast ett ryskt hangarfartyg, Admiral Kuznetsov. Fartyget började byggas 1985, togs i drift på 1990-talet och har långa perioder legat upplagt för renovering. De senaste åren har fartyget deltagit i flottmanövrar i farvatten långt från hemlandet.

Admiral Kuznetsov har ett deplacement på 55000 ton, är 300 meter långt och bär sammanlagt 50 flygplan och helikoptrar. Fartyget förväntas vara i tjänst fram till 2030.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt