Beslut om brasseflyg rycker närmare

2010-11-04 13:10  

- Vi ska ha ett samtal om flygplansaffären snart – jag, Dilma och försvarsministern, säger Brasiliens avgående president Lula da Silva.

Han höll en presskonferens i går i huvudstaden Brasilia tillsammans med den blivande presidenten Dilma Rousseff och sade att man inte kommer att fördröja beslutet så länge till.

Beslutet har legat på is sedan i våras när valkampanjen om Brasiliens nästa president drog igång.

Dilma Rousseff vann i den andra omgången och hon blir den 1 januari Brasiliens nya president.

Det handlar om 36 nya stridsflygplan som Brasilien vill köpa.

Tre flygplanstillverkare slåss om affären – svenska Saab, franska Dassault och amerikanska Boeing.

Offerterna spänner mellan 4 och 7 miljarder dollar. Saabs offert är den billigaste, Dassaults den dyraste.

Förra hösten såg det ut som att Dassault skulle ta hem spelet.

Då flög Frankrikes president Sarkozy över till Brasilien på själva nationaldagen. Lula och Sarkozy kramade om varandra och Lula antydde att det i praktiken var klart att han förordade en fransk affär.

Men president Lula fick backa från sitt uttalande när flygvapenchefen röt till och sade att den pågående utvärderingen pekade åt ett annat håll, nämligen att den svenska offerten var mest fördelaktig.

Saab erbjuder Brasilien att i praktiken bli hälftenägare i nästa generation Jas Gripen, med utveckling och tillverkning i Brasilien och ensamrätt att sälja på Latinamerika.

Men Dassault backas upp till hundratio procent av president Sarkozy.

Han var till exempel den första av världens ledare som gratulerade Dilma Rousseff till valsegern. Och han påminner henne om de goda relationer han haft med Lula och hoppas kunna samarbeta lika bra med Dilma Rousseff nu när Frankrike ska vara G20-värd.

Någon liknande hälsning från den svenska regeringen går inte att hitta på regeringens hemsida.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt