Beowulf ny svensk bandvagn

2015-09-15 08:59  

BAE Systems Hägglunds presenterar en ny generation av den tvådelade bandvagnen som är ett beprövat terrängfordon för militära och civila uppdrag.

Beowulf baseras på drivtekniken i fordonsfamiljen BvS10, och historiskt finns kopplingar till svenska försvarets Bandvagn 206 med 40 år på nacken.

Fordonet är utrustat med en 6,7 liters turbodiesel från Cummins på 285 hästkrafter och kommer upp i en toppfart på 65 km/h. Det klarar stigningar på 45 grader och är amfibiegående. Banddrivningen gör att Beowulf kan ta sig fram i sumpmarker, snö eller lös sand.

Lastförmågan är upp till 8 ton och plats finns för 14 personer. Bandvagnen kan användas för militära transporter, både för materiel- och persontransporter, men även för civila uppdrag, särskilt då räddningsuppdrag.

En tänkbar kund som visat intresse för den nya generationen bandvagnar är brittiska marinen som behöver ersätta en del av sina gamla BV206.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt