Bentley kan få 12-cylindrig diesel

2011-09-29 13:11  
Bentley Continental GTC kan få en dielsel under huven. Foto: Bentley

Den brittiska lyxbilen Bentley kan snart komma i en dieselversion. Företagets nya vd har gjort succé med dieselmotorer förr.

Wolfgang Dürheimer heter Bentleys nya vd. Han var tidigare chef för utvecklingsenheten hos systerföretaget Porsche, som gjorde succé på Europamarknaden när stadsbilen Cayenne fick dieselmotor som alternativ till den stora bensindrivna V8an.

Både Bentley och Porsche är delar av den stora Volkswagenkoncernen.

I en intervju i tidningen Handelsblatt säger Dürheimer att Bentley skulle kunna locka till sig en ny kundkrets på den europeiska marknaden, där dieselmotorer är populärare än på marknader som USA och Kina, där lyxbilar helst ska vara utrustade med stora bensinmotorer och många cylindrar.

Inom Volkswagengruppen har man flera dieselmotorprojekt på gång. Audi har varit ledande inom koncernen med utveckling av stora dieselmotorer. En 10-cylindrig motor finns redan i produktion, och både 8- och 12-cylindriga motorer står på tur.

Även om Wolfgang Dürheimer inte vill uttala sig exakt om hur många cylindrar en framtida dieseldriven Bentley kommer att ha, så säger han till Handelsblatt att man inom överskådlig tid kommer att ha 12-cylindriga motorer under huven. Om det handlar om bensin- eller dieselmotorer vill han inte gå in på.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt