Bensinlikt batteri Toyotas elbilsmål

2013-03-13 15:49  
Tankar för lite idag. Foto: Toyota

Toyota ser redan långt bortom tekniken för litiumjonbatterier. Målet är batterier med samma energitäthet som bensin.

Företaget, som förra året deklarerade att man inte tror på bilar som enbart drivs med el i den närmaste framtiden, siktar mot att marknadsföra batterier med fast i stället för flytande elektrolyt någon gång 2020. Sådana batterier ska ha tre-fyra gånger högre energitäthet än dagens litiumjonbatterier. Det säger Shigeki Suzuki vid Toyotas avdelning för materialutveckling till Automotive News.

Därefter är planen att ha litium-luft-batterier redo för elbilar. Energitätheten för sådana batterier är fem gånger högre än för dagens litiumjonbatterier.

Men på sikt är målet batterier med samma energitäthet som bensin. Dagens litiumjonbatterier har en energitäthet som är en femtiondedel av vad som ryms i en bensintank, menar Suzuki.

- Nästa generation battericeller måste väsentligt överträffa energitätheten i dagens litiumjonbatterier, säger Suzuki till Automotive News.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt