Bell gör nytt försök med tiltrotorplan

2015-06-22 11:03  
V-280 Valor är tänkt att ersätta arméns åldrande helikopterflotta. Foto: Bell

Helikoptertillverkaren Bell börjar bygga tiltrotorplanet V-280 Valor, ett mindre alternativ till den kritiserade V-22 Osprey.

V-280 Valor är än så länge bara en demonstrator som är tänkt att göra sin premiärflygning andra halvåret 2017.

Tiltrotorplanet ska erbjudas främst den amerikanska armén som ett alternativ till helikoptrar som Black Hawk och Apache genom att kunna flyga fortare än helikoptrarna och ändå starta och landa vertikalt. V-22 Osprey, även det ett tiltrotorplan, anses för stort för att passa arméns behov.

I förra veckan började V-280 Valor sättas samman vid Spirit Aero Systems, en underleverantör till Bell. 2017 ska den första prototypen vara flygfärdig.

En utmanare när det gäller ersättare för den åldrande helikopterflottan är Sikorskys och Boeings SB>1 Defiant. Det är en helikopter med motroterande huvudrotorer och en påskjutande propeller i aktern som ska ge högre hastighet än konventionella helikoptrar. Meningen är att även Defiant ska flyga som prototyp 2017.

Håkan Abrahamson

Mer om: Helikopter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt