Bekräftat: Brasilien planerar köpa 108 nya Gripen

2014-11-19 10:52  
Gripen NG. Foto: Aldo Wicki / SAAB

Brasilien kan komma att köpa 108 nya Gripenplan av Saab framöver. Uppgiften bekräftas nu men är känd sedan tidigare.

En högt uppsatt person inom det brasilianska flygvapnet bekräftade på tisdagen för tidningen Flightglobal att Brasilien sammanlagt planerar att köpa 108 nya Gripenplan av nästa generation.

Intervjun gjordes i samband med en stridsflygkonferens som i dagarna pågår i London.

Brasilianska myndigheter tecknade i oktober ett affärskontrakt på 39 miljarder kronor med den svenska Gripen-tillverkaren Saab. Det innehåller beställningar på 36 nya Gripenplan. Av dem blir 28 stycken ensitsiga (E) och åtta plan tvåsitsiga (F).

Att Brasilien önskar anskaffa en flotta på 108 nya stridsflygplan nämndes redan i den ursprungliga förfrågan kring anbuden, Request for Proposal som Brasilien skickade ut 2008 inför sin stora flygplansupphandling.

Enligt Flightglobals brasilianska källa är det inte klart hur många av de 108 som ska byggas i E-modell respektive i F-modell. Men planen är tänkta att levereras i tre olika omgångar.

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt