Batteritester på Transrapidbana

2010-01-28 15:11  
Transrapid svävar fram över Emsland

Tyska regeringen vill fortsätta hålla liv i testbanan för magnettåget Transrapid och starta batteriforskning vid anläggningen.

Trots att industrigruppen bakom Transrapid, Siemens och Thyssen Krupp, vill lägga ner verksamheten vid försöksanläggningen i Emsland, plockar tyska regeringen fram pengar för att hålla verksamheten igång.

Enligt ett beslut från den förra regeringen ska testkörningarna med magnettågen avslutas i april i år.

Men trafikminister Peter Ramsauer är beredd att lägga upp mer än 90 miljoner kronor för att bygga upp ett batteriforskningscentrum runt banan. Han menar att företag som Continental, Bosch, Volkswagen och Opel är intresserade av att delta i projektet, skriver Handelsblatt.

Med de nya pengarna behöver banan inte läggas ner, utan batteridrivna magnetsvävtåg skulle kunna fortsätta sina testkörningar fram till slutet av 2011.

Ministeriet vill ogärna lägga ner provbanan innan man fått definitivt besked från Brasilien, som studerar en 500 km lång snabbförbindelse mellan Rio de Janeiro och Sao Paolo. Att marknadsföra Transrapid till brasilianarna utan att kunna erbjuda provkörning är ingen bra utgångspunkt för en affär, anser ministeriet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt