Bankanalys: Hårt slag mot Japans bilindustri

2011-03-29 15:32  

Japansk bilindustri kommer att drabbas hårt av naturkatastrofen det närmaste året, spår Deutsche Bank i en analys.

Enligt bankens specialist på japansk bilindustri, Kurt Sanger, kommer biltillverkarna att visa förlustsiffror under första halvan av budgetåret 2012, som börjar nu på fredag den 1 april.

Bankens ursprungliga prognos handlade om en produktion på 23 miljoner bilar. Den prognosen har nu reducerats med 15 procent.

Bristen på komponenter kommer att vara akut i flera veckor och kanske månader, och berör även biltillverkare i andra länder än Japan.

Först under andra hälften av budgetåret, som börjar i oktober, räknar Deutsche Bank med att industrin kan nå upp till tidigare prognostiserade nivåer.

Men en ljusglimt i eländet är att Kurt Sanger inte ser att den japanska bilindustrin skadas långsiktigt. Prognoserna för budgetåret 2013 har inte ändrats.

Krisen handlar om leveranser, vilket är lättare att identifiera än en dramatisk nedgång i efterfrågan, är Sangers slutsats.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt