Bakar drömplan i största autoklaven

2014-09-15 10:02  
Autoklaven är 30 meter lång och diametern 9 meter. Foto: Kawasaki

Kawasaki har tillverkat världens största autoklav för att baka hela sektioner av flygplanet 787 Dreamliner.

Boeing 787 tillverkas till stora delar av kolfiberkompositer. Japanska företag har en betydande del av tillverkningen av dessa.

För att få en jämnare härdning har Kawasaki byggt världens största autoklav, som kan liknas vid en tryckkokare. Autoklaven mäter 9 meter i diameter, är 30 meter lång och väger 920 ton.

Företaget tillverkar hela sektioner av den främre delen av flygkroppen. Kolfibern levereras av ett annat japanskt företag, Toray.

Autoklaven ska transporteras sjövägen till fabriksanläggningen i Yatomi där sektionerna till Dreamliner tillverkas. Till våren inleds provtillverkning av delar.

Kawasaki har investerat drygt två miljarder kronor i produktionsanläggningen för Dreamliner. Boeing har omkring tusen order på flygplanet. För närvarande är produktionstakten tio plan i månaden, men takten ska öka till tolv plan 2016 och till fjorton plan i månaden 2020.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt