B-52 kan ta ombord smarta missiler

2016-01-18 14:49  
Sex av B-52 planen kan nu avfyra smarta missiler från det interna vapenförrådet. Foto: Boeing

Boeing monterar nu avskjutningsmöjligheter för smarta missiler från det interna lastrummet i bombplanet B-52, nu med 60 år på nacken.

Sex av de stora strategiska bombplanen B-52 som fortfarande används av US Air Force utrustas med avfyrningsramper för gps-styrda smarta missiler från flygplanets interna vapenförråd.

Tidigare har den sortens vapen placerats på vingarna och avfyrats därifrån. Planen anpassas därmed till en modernare typ av krigföring än som var aktuellt när flygplanstypen konstruerades i slutet av 1940-talet.

De roterande avskjutningsramperna rymmer åtta smarta missiler. Genom uppgraderingen kan de strategiska bombflygplanen fortsätta tjänstgöra i många år framöver.

Den första B-52an provflög 1952 och de första leveranserna till det amerikanska flygvapnet ägde rum 1955. Avsikten var att flygplanstypen skulle kunna tjänstgöra från till 2050. Drygt 700 plan har tillverkats genom åren. Knappt hundra är ännu i flygbart skick.

Planet, med sina 8 motorer, har en startvikt på 220 ton. Under det kalla kriget hade USA ständigt några B-52or i luften som var lastade med kärnvapen för en eventuell konflikt med Sovjetunionen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt