Avgasfrågan möjlig orsak till chefsstrid i VW

2016-08-29 14:18  
Ferdinand Piëch och Martin Winterkorn medan de ännu talade med varandra. Foto: TT-bild

Bakom den infekterade striden mellan Volkswagens förre ordförande Ferdinand Piëch och förre vd Martin Winterkorn kan ligga frågan om fusket med dieselavgaserna i USA.

Helt överraskande tog Volkswagens ordförande Ferdiand Piëch förra våren avstånd från sin vd Martin Winterkorn och lät i tidningsspalterna säga att han inte längre hade sin vd:s förtroende. Agerandet förvånade bilvärlden, där Winterkorn allmänt setts som Piëchs tronarvinge i ett skede där VW höll på att segla upp som världens största biltillverkare.

Men nu rapporterar tyska tidningen Bild am Sonntag att Piëch ska ha frågat Winterkorn om avgasutsläppen i USA strax efter bilsalongen i Geneve i mars förra året. Winterkorn uppges bara ha svarat att han hade situationen under kontroll.

Ferdinand Piëch, som genom sin morfar Ferdinand Porsche får sägas ha vuxit upp i Volkswagenkoncernen, och var ägarklanen Piëch-Porsches överhuvud, har aldrig tyckt om att inte få ha kontroll över verksamheten.

En månad efter Genevesalongen tog han avstånd från Winterkorn. Den officiella kritiken handlade om att Winterkorn inte hade lyckats lansera en småbil och hans strategi för den amerikanska marknaden.

I den maktkamp som följde drog Piëch det kortaste strået och fick avgå under våren. Martin Winterkorn sågs som segrare i maktkampen, men han hade inte ens tillträtt som ny ordförande när avgasskandalen briserade i september 2015. Med den fick Winterkorn lämna sin uppgifter.

Ferdinand Piëch har hållit sig undan offentligheten efter maktstriden, men personer med insyn i hur företaget leddes under våren 2015 och interna dokument från VW visar att Winterkorn tycks ha missat de varningssignaler om avgasvärdena som började höras redan 2014.

Styrelserepresentanter har hävdat att de inte kände till den nu så omtalade fuskprogramvaran förrän frågan blev offentlig i september 2015.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt