Avgasbluffen solkar tysk kvalitet

2015-09-24 09:39  

Volkswagenchefen Winterkorn går, men problemen består. Så inleder tyska Handelsblatt en artikel om efterverkningarna från avgasbluffen. Kvalitetsbegreppet "Made in Germany" har skadats, anser flera bedömare.

Den starkt exportberoende tyska industrin har kunnat luta sig mot en devis som manglats ut över världen de senaste åren: Made in Germany. Denna fras på engelska språket har underförstått fått stå för att tyska industriprodukter, inte bara bilar, är kvalitetsprodukter som det är värt att betala ett högre pris för än liknande varor från exempelvis lågkostnadsländer.

När det då avslöjas att Volkswagen har marknadsfört dieselbilar som rena och snåla på den amerikanska marknaden, där misstänksamheten mot dieseldrift är stark, men där VW har lyckats bra, gjordes med bluffmetoder väcker inte bara misstänksamhet mot biltillverkaren Volkswagen, utan mot tyska produkter i största allmänhet.

I det värsta mardrömsscenariot ser tyska industriföreträdare hur kunder runt om i världen ställer sig frågan om fler tyska produkter säljs med förfalskade kvalitetsbeteckningar.

Volkswagen har enligt flera bedömare fått stå för sinnebilden av tysk kvalitet. Bilindustrin är den största enskilda industribranschen, och sysselsätter 775000 anställda. Det är nästan 13 procent av alla anställda i tysk industri.

Men det finns även industrinanalytiker som vill tona ner effekten av en skandal kring ett enskilt företag och som anser att avgasaffären inte kommer att utlösa en recession, därtill är tysk industri allt för väl förankrad i olika branscher.

Jörg Krämer vid Commerzbank säger att avkylningen i den kinesiska tillväxten i så fall är ett värre problem för det tyska näringslivet.

Flera bedömare pekar på hur farligt det är för en nation att förlita sig så starkt på industriproduktion. För politiker och näringsliv kan det bli nödvändigt att försöka rikta om beroendet så att tjänsteproduktion får en större betydelse.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL