Autonom robot stresstestar Goodyears luftfria däck

2022-01-13 13:25  
Fordonet rullar på Bowling Green State University. Foto: Goodyear

Starship Technologies siktar på ett minimalt underhåll för sin självkörande flotta. Nu testar man Goodyears luftfria däck.

De stora däcktillverkarna, bland andra Michelin och Bridgestone, satsar på luftfria däck. Istället för att absorberas av innesluten luft så fångas vägbanans ojämnheter upp av en fjädrande fälg täckt med en tunn anläggningsyta.

Robottester i USA

Även Goodyear är med på tåget, och tanken är att de ska ha en produkt ute till 2024. I ett pressmeddelande berättar tillverkaren att de nu har släppt loss sin version av luftfria däck för tester på Bowling Green State University i Ohio, monterade på en av Starship Technologies autonoma robotar.

Läs mer: Nu ska Volvo Cars börja sälja självkörande bilar

Bolaget som grundades av männen bakom Skype, Janus Friis och Ahti Heinla, ingår i Goodyear Ventures portfölj. Starship Technologies har fler än tusen robotar för så kallade "last mile deliveries".

Bolaget är redan uppe i två miljoner leveranser, som omfattar allt från mat till kylvaror och paket. De autonoma transporterna övervakas konstant och personal kan ta över körningen om det krisar.

Utvecklat för långa sträckor

Goodyear har utvecklat det luftfria däcket specifikt för Starship Technologies flotta, som behöver klara långa sträckor med ett minimalt underhåll.

Läs mer: Från elbilar till jätteskärmar – Här är nyheterna från CES 2022 du inte får missa

Tidiga tester har pekat mot positiva resultat avseende slitage, bromssträcka och kapaciteten att fånga upp vibrationer.

– Våra leveransrobotar utför tusentals leveranser dagligen i alla typer av väderförhållanden och terräng. För att säkerställa att vi kan hänga med i den ökande efterfrågan på vår tjänst så måste däcken gå att lita på och hålla våra robotar rullande dygnet runt, omkring hela jorden, säger Starship Technologies teknikchef Siim Viilup i ett uttalande.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt