Autobahn provplats för förarlösa bilar

2015-01-28 10:43  

Tyskland planerar att låta förarlösa bilar få en teststräcka på motorvägen mellan Berlin och München.

Tyska trafikministeriet tänker upplåta en del av sträckan på den nord-sydliga motorvägsförbindelsen A9 mellan Berlin och München för trafik med förarlösa bilar.

Ingo Strater vid ministeriet berättar för nyhetsbyrån Bloomberg att tyska staten tänker delta i utvecklingen av förarlösa bilar genom att förse en del av A9 med nödvändig utrustning för trafik med självkörande bilar.

Det är ännu oklart på vilken del av sträckan som trafik med autonoma bilar ska tillåtas. Autobahn A9 är på vissa ställen fartreglerad, på andra sträckor råder fortfarande fri fart.

På den sträcka som väljs ska man installera kommunikationsutrustning som gör det möjligt för bilar att kommunicera med varandra. På så vis ska trafiksäkerheten höjas och risken för köbildning minska.

Inledningsvis ska de sensorer som sätts upp testas för bilar med förare innan det är dags att släppa ut de självkörande bilarna på vägen. Detta kan tidigast ske mot slutet av året.

I Tyskland har förarlösa bilar provats genom insatser från olika universitet sedan flera år tillbaka. För fyra år sedan navigerade en förarlös bil på prov en sträcka i centrala Berlin.

Google genomför också sedan flera år försök med förarlösa bilar i främst Kalifornien.

Håkan Abrahamson

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt