Australiens FMV nobbar svenska ubåtar

2015-03-30 15:18  
Saab Kockums nya ubåtsprojekt A26 imponerar inte på australiensarna, som tycker Sverige har ålderdomliga kunskaper i ubåtsbygge. Foto: Kockums

Australiensiska motsvarigheten till FMV ger Sveriges FMV-chef Lena Erixson svar på tal i ubåtsfrågan: Vi är inte intresserade av era ubåtar!

Chefen för inköp av militärmaterial i Australien, Harry Dunstall, lämnar nu svar på svenska FMVs brev av 2 mars där gd Lena Erixson argumenterar för att Australien ska titta närmare på ett förslag att låta Saab Kockums offerera ubåtar till den australienska marinen.

Han tillbakavisar Lena Erixsons formulering i sitt brev att ingen av de australienska delegationer som besökte Sverige hade tillräckliga kunskaper i ubåtsfrågor. Dunstall påpekar i sitt svar att Australiens beslut att inte gå vidare med en svensk lösning inte enbart baseras på besök här i landet, utan även på andra källor.

Främsta skälet till att Australien avfärdar ubåtar från Kockums är att varvet inte byggt några nya sådana sedan 1996. Detta gör att riskerna med ett ubåtsprojekt blir onödigt stora, en risk som Australien inte är beredd att ta, skriver Harry Dunstall i sitt svarsbrev.

Relaterade dokument

Håkan Abrahamson

Mer om: Ubåt Kockums

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt