Auroras vd sågar Teslas robottaxis

2021-04-23 10:25  
Under 2020 förvärvade Aurora Ubers självkörande division, Advanced Technologies Group. Foto: Eddietee02

Chris Urmson hävdar att hans eget arbete redan 2010 var minst lika imponerande som Teslas Autopilot. Auroras vd anser att Elon Musks utlovade robottaxis aldrig kommer att bli verklighet.

När det kommer till semi-autonoma system så har Tesla satt ner foten med sin mer utvecklade betaversion av förarstödet Autopilot – FSD, ”Full Self Driving Capabilites” – eller total självkörningsförmåga på ren svenska.

Men det är inte alla som instämmer i hyllningskören. Bland skeptikerna finns Auroras vd Chris Urmson. Det Silicon Valley-baserade bolaget utvecklar system för autonoma fordon, och de har bland annat ett samarbete med AB Volvo kring självkörande lastbilar.

I en intervju med Bloomberg erkänner Chris Urmson att han är imponerad av vad Tesla har åstadkommit – men hävdar i samma andetag att hans eget arbete var minst lika imponerande redan 2010, och kanske rent av ännu bättre än Teslas lösning. Auroras vd sågar också Teslas tidigare påstående om att företaget skulle ha en miljon robottaxis på vägarna under slutet av 2021.

– Det kommer helt enkelt inte att hända. Vad de har åstadkommit tekniskt är imponerande, men vi gjorde bättre ifrån oss 2010, säger Chris Urmson till Bloomberg.

Han tillhör de som dels ifrågasätter hur Tesla använder artificiell intelligens i sitt semi-autonoma system, samt att tekniken testas av konsumenter i trafik. Det bör dock sägas att Chris Urmson tidigare har legat i rättslig konflikt med Tesla.

Biltillverkaren anklagade honom och medgrundaren Sterling Anderson för att ha försökt locka med sig Tesla-personal när duon grundade Aurora. Så det finns sannolikt inte så mycket kärlek mellan Chris Urmson och Elon Musk.

Auroras vd har samtidigt jobbat med teknikområdet i 15 år. Under 2020 förvärvade hans bolag Ubers självkörande division, Advanced Technologies Group, så någon form av robottaxi torde finnas i kulisserna.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt