Audi sparade över en miljard kronor på medarbetarnas förslag

2019-02-06 09:59  
Foto: Audi

De anställda vid Audis tyska anläggningar gav 25 000 förslag på förbättringar. Av dem implementerades 13 500 stycken, och de har sparat in över en miljard kronor åt företaget.

Ofta kan arbetsgivarens inbjudan om att föreslå förändringar kännas som en klapp på huvudet, utan någon egentlig ambition att lyssna på medarbetarnas idéer – bortom uppgraderingar av kaffemaskinen. Men Audi har fostrat en annan kultur, och de som jobbar där har uppenbarligen en stor tilltro till sina möjligheter att påverka. Biltillverkaren vände sig till sina anställda för att få idéer på hur man kunde förbättra verksamheten, och 2018 fick man in mer än 25 000 förslag.

Läs mer: Så mycket vinner chefen på att lyssna medvetet

Av förslagen har Audi implementerat 13 500 stycken vid anläggningarna i Ingolstadt och Neckarsulm. Resultat av förbättringarna är en miljardbesparing – summan landade närmare bestämt på 1 146 miljoner kronor. 84 miljoner kronor har redan betalats ut som bonus till de anställda, och enligt Audi kan personalen räkna med mer eftersom fler förbättringar är att vänta.

– Varje anställd kan bidra med hans eller hennes idé till Audis idéprogram. På det här sättet kommer de inte bara göra Audi rustade för framtiden, men även bidra till ett mer effektivt, hållbart och bättre företag, säger Marcus Schulte, chef för Audi Ideas till Technology.org.

Förbättringarna sparar pengar

Bland förbättringarna finns exempelvis två personer vid lackverkstaden som kom på ett nytt sätt att beställa hem färg – som sparar in nära tre miljoner kronor om året. Ett annat exempel är ett nytt luftmunstycke på en robot som löder – delen sparar in över 400 000 kr per år i form av mindre restprodukter som sänker arbetstiden och åtgången på arbetskläder. Idén om att lägga in en streckkod i gjutformar istället för att använda de klisterlappar som låter robotar identifiera plastdelen sparar in 218 000 kr per år. Och många bäckar små blir en stor å.

Programmet rullar även i Audis fabriker utanför Tyskland. Exempelvis skickade de anställda vid anläggningarna i Györ och Bryssel in 11 890 förslag, som hjälpte Audi att spara 354 miljoner kronor.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt