Audi beordras återkalla 127.000 bilar efter fusk

2018-01-22 07:21  
Audi tvingas återkalla över 100 000 bilar. Foto: Audi

Tysklands transportmyndighet har upptäckt mjukvara avsedd för utsläppsfusk i Audis senaste Euro 6-dieslar. Nu beordrar KBA biltillverkaren att återkalla 127 000 fordon.

KBA, Kraftfahrt-Bundesamt, är Tysklands federala transportmyndighet. De har granskat Audis senaste Euro 6-dieslar, och hävdar att de upptäckt mjukvara avsedd för att manipulera motorerna utsläppssiffror. Det rapporterar Bild am Sonntag.

Mjukvaran sägs stänga av utsläppshämmande system när bilen körs i vanlig trafik, men kopplar på funktionerna när motorn körs i testbänk. Det är med andra ord samma typ av fusk som redan har kostat en rad biltillverkare stora belopp i dieselgate.

Nu beordrar KBA att Audi återkallar 127 000 fordon. De berörda modellerna är A4, A5, A6, A7 och A8, samt suvarna Q5 och Q7. Audi hävdar att bilarna var inkluderade i de 850 000 fordon med V6- och V8 TDi-motorer som men frivilligt återkallade i juli. Och enligt Audi har de i nära samarbete med KBA lagt månader på att gå igenom dieselbilarna i jakt på potentiella avvikelser. Transportmyndigheten hotar dock med att dra tillbaka sitt typgodkännande för Audis senaste generation av A8-modellen.

Läs mer: Så fixade Volkswagen dieselgate-motorerna

I spåren av dieselskandalen återkallade Audi 24 000 bilar med 3,0-litersmotorn och Porsche tvingades återkalla 22 000 exemplar av sin suv Cayenne. Drivkällan är baserad på Audis motor, och i oktober krävde Porsche 200 miljoner euro i ersättning av systermärket för de kostnader som detta har medfört.


Volkswagen var först ut i dieselskandalen, och de torde därmed ha blivit extremt försiktiga kring kreativa utsläppssiffror. Men i december meddelade KBA att man hittat nya bevis för att Volkswagen Touaregs Euro 6-klassade trelitersdiesel fuskar med sifforna.

Det är två olika funktioner. När motorn kör på rullande landsväg initieras en uppvärmningsfas i motorn som sällan aktiveras vid verklig körning. Till detta kommer en manipulativ anordning för bilar med SCR-avgasrening, där AdBlue-användningen begränsas under vissa förhållanden. Därför ska 57 000 Touareg mellan årsmodell 2014-2017 återkallas. John Edgren

Mer om: Audi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt