Arlanda drabbas i natt

2011-05-24 13:46  

Redan i natt drar askmolnet in över Arlanda och ligger kvar där under onsdagen. För att hålla flygresenärerna vid gott mot bjuder Swedavia på trådlöst bredband.

Det är den brittiska vädertjänsten Met Office som vid 14-tiden på tisdagen kom med en ny prognos för askmolnet.

På Met Office karta ser man hur molnet drar in över södra Sverige i kväll och når Mälardalen och Stockholm i natt och ligger kvar där under  onsdagsmorgonen.

Ännu har dock inget flygförbud utfärdats, men Swedavia, som driver alla större flygplatser i Sverige, räknar med att Göteborg Landvetter Airport kommer att påverkas under tisdagskvällen.

För att underlätta för alla resenärer som befinner sig på flygplatserna att hålla sig uppdaterade om situationen och kontakta sina flygbolag öppnade Swedavia sitt trådlösa internet för kostnadsfri användning på samtliga flygplatser.

Den statliga myndigheten Transportstyrelsen har bestämt vilka begränsningar i flygtrafiken som ska gälla i Sverige om askan kommer in i svenskt luftrum.

Hög koncentration av aska: Flygningar förbjuds.

Mellanhög koncentration: Flygningar får genomföras om flygbolagens säkerhetsbedömningar har godkänts av Transportstyrelsen.

Låg koncentration:
Samma som vid mellanhög. 

Som prognosen från Met Office ser ut just nu så kommer koncentrationen av partiklar att vara låg vid midnatt och klockan sex i morgon bitti över Sverige, på en flyghöjd upp till 6 100 meter.

Undantaget är ett litet område med hög partikelkoncentration som i natt rör sig från Mellansverige ut över Östersjön.

Flera myndigheter arbetar nu tätt tillsammans med att ta fram prognoser och underlag för att få reda på hur askan drabbar Sverige.

- Det är svårt att göra exakta prognoser och de gäller oftast bara för några timmar, max ett dygn. Det är därför viktigt att du själv kontaktar ditt flygbolag om du ska resa, skriver Krisinformation.se på sin sajt.

Utbrottet

Vulkanen Grimsvötn i södra Island fick ett utbrott under lördagskvällen den 21 majl 2011.

En upp till 20 kilometer hög rökpelare ovanför Grimsvötn började utsöndra aska efter vulkanutbrottet.

Grímsvötn är ett vulkanområde med flera insjöar som ligger under glaciären Vatnajökull på södra Island.

Vid utbrott kan det bildas så kallade jökellopp som är stora vattenflöden under isen. Grimsvötn är den vulkan på Island som oftast har utbrott, vilket senast skedde 2004.   

Källa: Krisinformation.se

Lars Anders Karlberg

Mer om: Flygstopp Vulkan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt