Argentina vill köpa 24 Gripen E

2014-10-22 10:09  
Gripen E Foto: TT / Saab

Argentina kan komma att köpa nya Gripen E via Brasilien. Ländernas försvarsministrar beslutade i går att dra igång förhandlingar kring en försäljning.

Enligt uppgifter i Sveriges Radio vill Argentina anskaffa 24 stycken Gripen-plan i nästa generation. Köpet väntas ske via Brasilien. I går signerade Brasiliens försvarsminister Celso Amorim och hans argentinske kollega Agustin Rossi ett avtal om att inleda gemensamma förhandlingar kring flygplansköpet.

Brasilien har pekat ut nya svenska Jas 39 Gripen E som landets nya stridsflygplan. Landet vill köpa 36 nya plan men något slutgiltigt kontrakt med svenska tillverkaren Saab är inte klart. Men affären väntas bli färdig om bara några månader eller strax före årsskiftet. Om den går i lås kan de första brasilianska planen stå färdiga 2018.

En förutsättning för bägge storaffärerna är att Saab delar med sig av sitt teknikkunnande och att Brasilien kan tillverka stridsflygplanen på hemmaplan. En Gripen-fabrik ska byggas i anslutning till den brasilianska flygplansjätten Embraers anläggningar utanför São Paulo.

Därifrån vill Brasilien alltså också kunna bygga och exportera plan till andra länder i Latinamerika. Men i både Brasilien och Argentina är politiska val på gång som, uppger Sveriges Radio, kan komma att påverka anskaffningsplanerna.

På Saab vill man inte kommentera en kommande vidareförsäljning till Argentina:

”Vi kommenterar ännu inte frågan då det ännu inte finns något kontrakt mellan Saab och Brasilien”, uppger Sebastian Carlsson, presschef på Saab, via sms.

Enligt Saabs ursprungliga offert till Brasilien framgår det tydligt att Saab och Brasilien blir partners och att Brasilien ensamt får rätt att sälja nya Gripen vidare i Sydamerika.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt