Årets bil går på el

2010-11-29 15:17  
Nissan Leaf

För första gången har en elbil utsetts till årets bil. En jury bestående av motorjournalister från 23 europeiska länder har valt Nissan Leaf i konkurrens med 40 andra bilar.

Valet är ett trendbrott eftersom elbilar tidigare inte har ansetts kunna konkurrera när det gäller prestanda, komfort, säkerhet, köregenskaper och ekonomi med bensin- eller dieseldrivna.


Nissan Leaf introduceras under 2011 i en rad europeiska länder. Till Sverige beräknas den dock komma först när regeringen har beslutat om subventioner för elbilar. I flera andra länder ges rena elbilar, och i vissa fall även laddhybrider, subventioner på upp till 50 000 kronor.


Bilen drivs av en elmotor på 80 kW (109 hästkrafter) och har en räckvidd på 16 mil under optimala förhållanden. Litiumbatterierna uppges ge 24 kWh. Nissan Leaf har fyra dörrar och plats för fyra personer med bagage.

 
Toppfarten anges till 145 km/h och prisnivån i Europa ligger mellan 300 000 och 350 000 kronor, beroende på marknad.
Finalister i årets upplaga av tävlingen var bland andra Volvo S60 och V60, Opel Meriva och Alfa Romeo Giuletta. Men när priset nu ska delas ut för 47e gången valde juryn – som leds av den svenske motorjournalisten Håkan Matson – en eldriven liten familjebil.
 

Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt