Archer dröjer till 2015

2014-01-14 07:28  

Det dröjer innan Archer blir operativt. Enligt FMV kan Sverige få sin första serieleverans först i slutet av 2015.

I oktober i fjol tog FMV emot fyra provpjäser, vilka artilleriregementet A9 i Boden nu övar med. Norge vägrade samtidigt ta emot sin provpjäs, eftersom den inte kunde kommunicera med ett ledningssystem.

Enligt en oberoende försvarsexpert har FMV ”svalt” att pjäserna levererades med fel och ”barnsjukdomar”. Men att tidigt få utvärdera nya system är bra eftersom man då kan hinna korrigera fel före serieleverans, menar Jan Nee, som är anställd av FMV och leder Archerprojektet.

Ett problem man haft i projektet är att krutgaser, som innehåller giftig koloxid, tryckts in i hytten efter avfyrning. Provpjäserna har nu tätats och i en hytt testar man filter. Samtidigt utreder man ännu varför utgångshastigheten blivit för låg eller för hög vid ett par tillfällen, vilket påverkar träffsäkerheten. Det kan, enligt Nee, antingen bero på gammal ammunition eller på pjäsen i sig.

Kraven på bra pansarskydd har gjort pjäsen tyngre än ursprungligen beräknat. Det innebär att den inte skulle klara norska vägkrav utan dispens.

Mer om: Archer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt