Apple lättar på locket om sin teknik för självkörande bilar

2017-12-14 11:31  
Apple VolexNet Foto: Apple

Vid en ai-workshop fick forskare inom området en första titt på Apples lösningar för autonoma bilar – exempelvis ett positioneringssystem som utgår från kamerabilder. Nu satsar företaget stort på maskininlärning, med öppen programvara.

Apple har varit väldigt förtegna om sitt arbete kring autonoma bilar. Vissa avslöjande saker har dock läckt ut, som att företaget har ansökt om en licens för att få testa självkörande fordon i Kalifornien. Och för Bloomberg har Apples vd Tim Cook berättat att hans företag är ”fokuserat på autonoma system”, vilket bossen beskrev som ”alla ai-projekts moder”.

Neural Information Processing Systems conference i Long Beach Kalifornien är årets största akademiska ai-event i USA. Inför en exklusiv publik bestående av tusentals forskare berättade Apples ai-chef Ruslan Salakhutdinov om företagets senaste projekt inom området självkörande bilar.

Apple har tidigare avslöjat extremt lite omkring sin pågående forsning, men nu verkar de satsa på att dela mer information för att ta sig framåt. Företaget har till och med öppnat sin egen ”Mashine Learning Journal”. Och nyligen publicerades en avhandling kring ett system som kan identifiera gångtrafikanter och andra fordon med hjälp av 3d-punktmoln.

Bland de tidigare okända projekten som avslöjades i Long Beach finns ett väldigt exakt positioneringssystem som utgår från kamerabilder. Tekniken som kallad SLAM (simultaneous location and mapping) skulle kunna användas för autonoma fordon, men också appliceras i virtuell- eller förstärkt verklighet. Man avslöjades även en alternativ metod för att klassificera föremål på vägen, med utgångspunkt från en kamera placerad ovanpå bilen.

Carlos Guestrin är professor vid University of Washington i Seattle och Apples chef inom området maskininlärning. Han berättade om företagets storskaliga satsning på maskininlärning, som bland annat omfattar tekniken bakom ansiktsigenkänningssystemet i Iphone X. Man satsar också på ”Turi Create”. Med öppen programvara ska verktyget underlätta maskininlärning.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt