Antonov i Sverige för att rädda Saab

2011-04-26 09:12  
Den ryske bankiren Vladimir Antonov har anlänt till Sverige för att försöka rädda affären med Saab. Foto: Scanpix

Vladimir Antonov är i Sverige för att lösa krisen i Saab. Samtidigt har det kommit uppgifter om att EIB:s krav ska vara så hårda att Saab Automobile kan tvingas i konkurs.

Oron bland de 3.800 anställda i Trollhättan är fortsatt stor. I det korta perspektivet har Europeiska Investeringsbanken, EIB stoppat möjligheten för Vladimir Antonovs köp av fabriken. Riksgälden och regeringen sa ja till att kortsiktigt injicera 270 miljoner kronor.

Sen kom EIB:s vicechef Eva Srejber med ett nytt besked till Saab som innebar att hon ber dem att säg upp EIB-lånet på 2 miljarder kronor – annars uteblir på fyllning av kassan.

Enligt Svenska Dagbladet Näringsliv är lånet minutiöst bundet till olika utvecklingsprojekt och därför vill man sänka det från 400 miljoner euro till 280 miljoner euro.

Genom att sänka lånet kan man få loss sina fabrikslokaler som säkerhet, som kan säljas till Antononv. Därmed kan Antonov ge en första injektion till Saab på 270 miljoner kronor. Pengarna kan föras över direkt. Visserligen vill EIB bli av med lånet men tidsramen är snäv.

Konsekvenserna av EIB:s besked är följande. Saab måste övertyga alla 800 leverantörerna att de kommer överleva långsiktigt. Saab måste refinansiera lånet med upp mot 2 miljarder kronor.

Antonov har lovat att gå in med en miljard kronor. Med andra ord måste Saab långsiktigt få in ännu mer pengar för att kunna utveckla och lansera nya 9-5 kombi och suven 9-4X.

Nu väntar alla parter på att General Motors,GM, som har preferensaktier i Saab på 326 miljoner dollar, att lämna ett besked. Men GM sägs redan ha svarat.

Enligt Göteborgs-Posten var den ryske finansmannen Vladimir Antonov under påskhelgen i Sverige för att försöka få ett krismöte med den svenska regeringen.

Regeringen valde då att avvisade önskemålet, för att de ville få tydligare besked från EIB om de förändrade lånevillkoren. På tisdagen kommer Vladimir Antonov till Stockholm för att träffa Riksgäldens chef Bo Lundgren, skriver Dagens Nyheter. I ett mejl till tidningen säger Antonov att han inte gett upp hoppet och att han fortsätter kampen.

- Jag är en fighter och ger aldrig upp, en utmaning som denna måste till varje pris besegras", skriver han.

Enligt Antonovs svenska talesman Lars Carlström är läget ytterst allvarligt.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt