Analyser klara: Ubåten är gammal

2015-07-28 15:29  
Den ryska ubåten Beluga var av samma sort som Catfish Som. Bild från Wikimedia Commons

Försvarsmakten är nu klar med analyserna av videomaterialet som visar en sjunken ubåt på svenskt vatten.

I går fick Försvarsmakten information från dykbolag Ocean X Team om att man med hjälp av en svenskutvecklad undervattensfarkost funnit en ubåt utanför den uppländska kusten inne på svenskt vatten.

Sedan dess har bildmaterialet analyserats av försvarets experter inom området. Nu, klockan 15.45 kom svaret: Det handlar med största sannolikhet om den ryska ubåten ”Som”. Ubåten förliste efter en kollision med ett svenskt fartyg våren 1916.

Uppgiften styrks bland annat av ubåtens konstruktion och att namnet på ubåten syns på dykföretagets videomaterial. För att helt säkerställa identiteten krävs dock en teknisk analys. Något sådant behov finns inte från Försvarsmaktens sida, skriver de på sin hemsida.

- Vi är klara. Efter att ha konstaterat att det är en teknikhistorisk händelse ha vi lämnat över ärendet till försvarsdepartementet, säger Lubna El-Chianti, informatör på Försvarsmakten, till Ny Teknik.

Förlisningen är att betrakta som ett krigshistoriskt eller marinarkeologiskt ärende där platsen kan vara en krigskyrkogård, konstaterar Försvarsmakten.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Ubåt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt