Fordon
ANALYS: VW Golf GTE – det bästa av två världar eller en splittrad upplevelse?
De tre extra bokstäverna signalerar att Volkswagen ville mer än att bara vara miljövänliga när de lanserade GTE-versionen av den klassiska Golfen. Men frågan är om de lyckats kombinera det bästa av två världar eller bara lagt förväntningarna för högt? Låt oss titta närmare på experternas omdömen.
De tre extra bokstäverna signalerar att Volkswagen ville mer än att bara vara miljövänliga när de lanserade GTE-versionen av den klassiska Golfen. Men frågan är om de lyckats kombinera det bästa av två världar eller bara lagt förväntningarna för högt? Låt oss titta närmare på experternas omdömen.
Att säga att Golf är en framgångssaga är numera en underdrift: modellen har namngett en hel bilklass och utgör den ständiga måttstocken som alla andra bilar i segmentet jämförs mot.
Sedan lanseringen år 1974 har modellfamiljen givetvis växt och är idag inne på sin sjunde generation, vilken lanserades 2012 och i år får en facelift.
GTE-versionen hade dock världspremiär först 2014 och har sedan dess fått slåss emot den växande gruppen laddhybrider på marknaden.
Så vad tycker experterna om den klassiska bilen som lovar både sportighet och miljövänlighet? Här är några omdömen:
“Golf GTE är kanske det bästa som hänt VW sedan den första GTI 1976” – Bilmagasinet
“Genialt, men vi saknar tre saker” – Side3
“Samma VW-visa: Sena in i bland plug-in hybriderna, men de gör det med perfektion. Hybridförvandlingen är samstämmig; chassit stramare, men balanserat; med undantag för avsaknad av förvaring under bagagegolvet finns det lika mycket plats; kabinen är som vanligt omärkvärdig, men omärkvärdigt kvalitativ” – Blick
“Golf GTE är ett lockande all-round alternativ som utstrålar de vanliga Golf-kvaliteterna – men det blir inte spännande” – Autocar
Blandad kompott , kan man beskriva det som. Och det som framförallt delar Europas biljournalister är körningen och de praktiska egenskaperna.
Lättkörd och sportig upplevelse tycker de flesta, men några tycker att GTE inte är lika bra som GTI. Så här skriver till exempel min kollega Håkan respektive brittiska Whatcar:
“Golf GTE är en genomtänkt bil som inte bara är miljövänlig men också riktigt kul att köra. [...] Den är skönt balanserad och har en lagom hård sättning som även gör långfärder riktigt bekväma.”
“Förvänta dig bara inte att GTE ska köra som en Golf GTI. Den kanske är underhållande snabb i en rak linje, men den har inte tillräcklig skärpa i styrningen eller tillräckligt givande väghållning för att verkligen ge dig ett leende på läpparna.”
Praktisk och gott om utrymme – ja, det är det generella omdömet av Golf GTE. Bilnorge framhäver till exempel att den, till skillnad från de flesta andra laddhybrider, kan ta 1500 kg på dragkroken. Och brittiska Whatcar konstaterar att “ett par 180-personer kan åka bekvämt i baksätet och att till och med riktigt långa förare kommer ha gott om plats där fram”.
Men Golf GTE hade kunnat vara ännu mer praktisk. Både norska Side3 och brittiska Autocar poängterar till exempel att det är dumt att ha laddkontakten i nosen. Side3 saknar också en kombiversion och fyrhjulsdrift.
Räckvidden och förbrukningen är däremot en fråga där Europas experter är mer överens: Golf GTE möter förväntningarna och ger lite till. De flesta beskriver det hela som “lite imponerande” och “riktigt bra”. Men norska VG är nästintill lyriska:
“– Det är den lägsta förbrukningen jag har kört en standard testbil på någonsin, säger VGs bilexpert Dag Edvardsen. Han har testat bilar sedan 1966. Förbrukningen hos den laddbara hybriden Golf GTE under hans vanliga testrunda tur och retur mellan Fredrikstad och Oslo på mindre vägar i hastighetsgräns-fart (lite över tio mil) blev i snitt 0,34 liter per mil. De första 36 kilometrarna gick bara på ström, då batteriet var fulladdat.”
Några områden där Golf GTE inte är lika imponerande, men än väl levererar, är interiören och tekniken. Det är kvalitativt och genomtänkt, men inget utöver det vanliga. Det är uppenbart att Volkswagen bara följt receptet från tidigare bilar och “bakat” det som biljournalisterna gillar.
“Trots att det är en av GTE:ens bästa drag, så kommer vi inte dröja oss kvar för länge vid kabinen – huvudsakligen eftersom Volkswagen inte själva gjort det. [...] Det är givetvis en bra sak, eftersom Mk7 Golf praktiskt, ergonomiskt och upplevelsemässigt är så bra som en vanlig bil i Golfklassen kan bli” – Autocar
“Alla instrument är lätt överskådliga och reglage och knappar sitter inom nära räckhåll. Med multifunktionsrattens knappar kan man sköta radio, handsfree, farthållare m.m. En genomtänkt förarmiljö i en genomtänkt bil” – Håkan
När det avslutningsvis gäller priset så skiljer det sig åt mellan länderna och det verkar som att Golf GTE är ett bättre “kap” i de nordiska länderna än i exempelvis Tyskland och Storbritannien. Men generellt sett verkar de flesta överens om att bilen är mest logisk för tjänstebilsförare och inte lika solklar för privatpersoner. Brittiska Whatcar skriver till exempel så här:
“GTE riktar sig helt och hållet till tjänstebilsförare. Officiellt pumpar den ut så lite som 38g koldioxid per km, vilket gör att den kvalificerar sig för en mycket lägre förmånsskatt än någon bensin- eller diesel-Golf. Naturligtvis har den ett högre listpris, så du måste se till att den är på ditt företags bil-lista till att börja med. Och den höga prislappen betyder att GTE inte är ett särskilt logiskt val för privata köpare.”
Totalt får Golf GTE 76,5 poäng i Europaindex och landar på en sjundeplats på listan för plug-in hybrider. Därmed får den se sig rejält besegrad av storebror Passat GTE, som fick 81,9 poäng och knep andraplatsen.
Det verkar alltså som om att Volkswagen inte lyckats kombinera det bästa av två världar till 100 procent, utan lämnar Europas experter lite splittrade.
Kanske hade det varit bättre med en vanlig Golf plug-in hybrid? För GTE levererar inte riktigt så mycket sport som de extra bokstäverna indikerar.
76,5 av 100 (ett snitt baserat på 17 tester)