Amerikaner kan rädda Saab

2011-08-04 10:07  

Saabs vd, Victor Muller, har enligt uppgifter till Dagens Industri hittat en större amerikansk investerare som vill bli delägare.

Enligt tidningen är Victor Muller på väg att inom kort sluta avtalet med den amerikansk investerare. Allt kan vara klart i slutet av den här veckan eller i helgen.

- Jag kan bekräfta att Victor Muller arbetar hårt med att få fram både långfristigt och kortfristigt kapital för att skapa en stabil situation för Saab, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Enligt Dagens Industri har Victor Muller varit i USA i nära två veckor och förhandlat med investerare.

I går kom beskedet att fonden GEM Global Yield Fund Ltd ger bolaget ytterligare 50 miljoner aktier. Tillskottet gör att lönerna väntas kunna betalas ut på fredag.

Men det här är inte tillräckligt för att fabriken ska kunna starta i augusti som planerat. Om ett avtal med en amerikansk investerare skulle slutas skulle tillverkningen i fabriken kunna starta igen.

I USA har Saabs nya crossovermodell börjat säljas. Prognosen är att 9-4X kommer sälja runt 10 000 bilar i landet under ett år.

I Sverige tror de bara på runt 200 till 400 bilar per år enligt en artikel i Vi bilägare. Bilen har fått ett mycket positivt bemötande i utländsk press.

Yvonne Edenholm

Mer om: Saab Automobile

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt