Amazons röstassistent flyttar in i BMW och Mini

2017-09-29 11:00  
Amazons assistent ”Alexa” kommer snart att finnas i BMW-bilar. Foto: BMW

Röststyrning är inget nytt i bilar, men ännu så länge är funktionaliteten sådär. Nu tar BMW-gruppen hjälp utifrån, och från 2018 kommer Amazons assistent ”Alexa” att finnas i BMW och Mini-modeller.

En bilförare bör hålla händerna på ratten och fokus på körningen. Att justera volym, luftkonditionering eller ställa in GPS:en kräver ofta att man ruckar på någon av dessa två ”grundregler”. Därför är röststyrning ett fantastiskt komplement. Men det verkar inte konsumenter tycka.

Flertalet tillverkare har sedan länge erbjudit röststyrning i sina bilar, men ännu har tekniken inte fått riktigt fotfäste – de flesta använder helt enkelt inte funktionen. Ett av skälen kan vara att finessen hittills inte är tillräckligt bra.

Men skam den som ger sig. Nu avslöjar BMW att man har slagit sina påsar ihop med Amazon, och att BMW- och Mini-bilar från mitten av 2018 kommer att vara utrustade med onlinejättens röstassistent Alexa. Vilket ska göra det hela mer attraktivt.

Läs mer:

Läs mer: Mercedes biter tillbaka efter Musks elbilshån

Tjänsten kommer inte behöva någon koppling till en mobiltelefon, utan fungerar tack vare ett inbyggt simkort i bilen.

– Röststyrning kom i BMW-gruppens bilar för flera år sedan, men nu förbättrar vi funktionaliteten genom att addera ett digitalt ekosystem. Det öppnar upp alla möjliga tjänster som kunder enkelt och säkert kan använda i sin bil, säger Dieter May, ansvarig för digitala tjänster på BMW Group.

Den molnbaserade assistenten ska erbjuda samma tjänster som Amazon Echo-enheter har. Det innebär att man ska kunna beställa mat, få väderleksrapporter och kunna se vilka möten som är planerade i kalendern.

– Vi är glada över att få arbeta med BMW och att kunna erbjuda Alexa till förare. Att använda din röst för att interagera med Alexa bidrar till att göra en bra körupplevelse än bättre, säger Ned Curic, ansvarig för Alexa Automotive på Amazon.

Svenskarna får däremot vänta på Alexa. Tjänsten rullas först ut i USA, Storbritannien och Tyskland.

Felix Björklund

Mer om: Amazon BMW

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt