Amazons robottaxi Zoox kör fort – och länge

2020-12-16 12:01  

Ett tilltaget batteripack ska hålla Amazons självkörande taxi rullande i 16 timmar. Ekipaget har dessutom en topphastigheten på oväntat höga 120 km/h.

Amazon har som bekant tillgångar att sätta sprätt på – och näthandelsjätten fattade tidigt tycke för Zoox elfordon. Detta ledda till att Amazon nyligen betalade 1,2 miljarder dollar för att ta över det amerikanska bolaget, uppger Financial Times.

Plats för fyra säten

Nu premiärvisas den självkörande skytteln, som har fått dela namn med uppstartsbolaget.

Batteripacket på 133 kWh är bland det största på marknaden i dag, och det ska ge en operationstid på 16 timmar. Längden på drygt 3,6 meter gör samtidigt Zoox till ett av de minsta fordonen i robottaxi-genren. Det finns dock plats för fyra säten som är vända mot varandra.

Foto: Zoox

Podden har fyrhjulsstyrning och när det kommer till drivningen så är den helt riktningsoberoende – det finns med andra ord inget framåt eller bakåt. Det rapporterar the Verge.

Storsatsar på säkerheten

Kameror, radar och sex "lidarpuckar" ovanpå fordonet håller koll på omgivningen, med kapacitet för att upptäcka föremål på 150 meters avstånd. För podden har man utvecklat mer än 100 säkerhetsinnovationer som inte finns på vanliga personbilar.

Läs mer: Kravet på första bilarna med självkörning nivå 3: klisterlapp

Bland annat har krockkuddarna anpassats för att hantera kollisioner från båda körriktningarna. Skyddet för de fyra passagerarna sägs motsvara en 5-stjärnig klassificering för bilar. Amazon har inte sagt något om när Zoox kan finnas på marknaden.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt