Allt fler elbilar kommer till Sverige

2009-05-12 08:57  

Sugen på en elbil? De kan vara svåra att få tag på. Men nu har några kommuner och energibolag gett ut en stor guide över vad som finns på marknaden.

Det är Sundsvalls-, Östersunds- och Trondheims kommuner som tagit framen stor elbils- och laddhybridguide. Den senaste versionen från april i år innehåller 83 modeller.

Men så många elfordonen finns ännu inte tillgängliga på de svenska och norska marknaderna utan bara på sina hemmamarknader.

De flesta som i dag är tillgängliga för den vanlige konsumenten är i princip tre- eller fyrhjuliga elmopeder eller elmotorcyklar - eller småbilar och lätta transportfordon som konverterats från bensin och diesel till batteridrift.

Men i guiden finns också alla de "riktiga" el- och laddhybridbilar som kommer ut på marknaden de närmaste åren.

Många av dem rullar redan i större pilotprojekt, som BMWs Mini-E. Andra finns enbart i prototyp, till exempelden eldrivna Fiat 500 som företagen EV Adapt, bildadt av Autoadapt och Alelion, vill bygga i Nödinge, norr om Göteborg.

Dubbelt så dyra som vanliga fordon
Guiden innehåller allt från den beskedliga fyrahjulingen Melex med en toppfart på runt 30 km/h till elracern Tesla, som klarar 0-100 km/h på knappt 4 sekunder.

Varje modell presenteras med pris, batterityp, räckvidd, laddtid eventuell importör och ytterligare ett 20-tal uppgifter.

Priserna på fordonen i guiden varierar mellan 100 000 och en miljon kronor.

- Vill man köpa en elbil i dag får man räkna med att den är 50-100 procent dyrare än motsvarande bensindrivna fordon, säger Eva Håkansson på Gröna bilister, som gjort sammanställningen tillsammans med kollegan Mattias Goldmann.

Green Higway från Sundsvall till Trondheim
Guiden är beställd av Sundsvall, Östersund och norska Trondheim tillsammans med elbolagen Jämtkraft, Sundsvall Energi, Trondheim Energi och Trönder Energi.

Tillsammans har de bildat organisationen Green Highway - en grön transportkorridor från Sundsvall till Trondheim, med stationer där man kan ladda elbilen, tanka biogas, etanol eller RME. En egen hemisida - www.greenhighway.nu - är under konstruktion.

- Tanken är att guiden ska fungera som en hjälp för de privatpersoner, företag och offentliga förvaltningar som är intresserade att köpa en elbil eller bara lära sig mer om dem, säger Eva Håkansson.

De flesta av bilarna är små, enkla skapelser som inte är krocktestade av Euro-NCAP. Undantagen är bland annat Mini-E och konverteringarna av Fiat 500; båda originalbilarna har fem stjärnor i Euro-NCAPs tester.

- Men utvecklingen när det gäller den här typen av bilar går snabbt framåt just nu. Om några år tror jag att vi kommer att få se mycket säkrare fordon, säger Eva Håkansson.

Ny Teknik har valt ut 14 stycken elfordon, ämnade för ren persontransport, till bildspelet ovan. Alla utom de fem sista ska gå att få tag på i Sverige eller Norge.

Euro NCAP

Euro NCAP-konsortiet (The European New Car Assessment Programme) har gjort krocktester sedan 1997.

Konsortiet stöds av fem europeiska regeringar, bland annat den svenska. Vägverket har varit med i samarbetet sedan starten.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer