Allan Widman: Vi måste öka vår nationella säkerhet

2014-10-21 16:06  
Försvarsmakten har släppt en amatörbild som visar något på vattenytan, till vänster. Till höger HMS Kullen, ett av fartygen som deltagit i ubåtsjakten på Nämndöfjärden under tisdagen. Efter de senaste dagarnas upptrappning är försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) tydlig: ”Säkerheten måste stärkas.” Foto: Försvaret, TT

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) om händelseutvecklingen i den svenska skärgården: - Ett led i de militära incidenter kring Östersjön som har ökat de senaste 18 månaderna.

I dag på förmiddagen informerade ÖB Sverker Göranson riksdagens försvarsutskott om bakgrunden till försvarsmaktens intensiva jakt på en förmodad ubåt i Stockholms skärgård.

Ordföranden Allan Widman (FP) vill inte yppa något om de operativa skälen till den stora marininsatsen utan kommenterar bara kort det säkerhetspolitiska läget i dag.

- Nu återstår det att se vad det här handlar om. Försvarsmakten bedömer att det är trolig undervattensaktivitet. Jag väljer att se det som ett led i de militära incidenter kring Östersjön som ju har ökat de senaste 18 månaderna, säger han till Ny Teknik.

Under perioden har ett växande antal incidenter med ryska stridsflygplan ägt rum i det svenska närområdet. Vid en incident i juli exempelvis flög ett ryskt jaktplan så nära som 10-15 meter från ett svenskt signalspaningsplan, trots att det svenska planet flög i internationellt luftrum.

Den ryska taktiken gör Sverige som nation mer utsatt än tidigare.

- De gör att Sverige behöver se över det egna läget genom att öka vår nationella säkerhet och genom medlemskap i Nato, säger Widman.

Ökat försvarssamarbete med Finland och övriga Norden diskuteras också, men enligt Allan Widman krävs det nu mer än bara ord. Han efterlyser konkret handling:

- Det är bra med sådant samarbete - men inte tillräckligt. Det måste bli konkret, säger han och understryker att riksdagen måste få öppen insyn i samarbetsplanerna framöver. Exempelvis kring vad en gemensam incidentberedskap mellan Sverige och Finland skulle innebära mer i detalj.

Enligt hans mening kan det också komma att krävas att Sverige och Finland framöver sluter en gemensam försvarspakt.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt