Allan Widman blir Strilaren II

2009-03-20 13:53  
Allan Widman - alias Strilaren II

Den mystiske bloggaren Strilaren, som skrev initierat som det svenska försvaret, har försvunnit från nätet. Men folkpartiets försvarspolitiske talesman Allan Widman tar över som Strilaren II.

Strilaren har varit mycket kritisk till hela systemet med ett nätverksbaserat försvar, NBF och efter att Strilaren avslöjat svagheter i Jas Gripens kommunikationssystem försvann bloggen från Internet.

Att Strilarens blogg plötsligt stängdes efter att den avslöjat luckor i Jas Gripens kommunikationssystem uppfattas i bloggsfären som att Försvarsmakten haft ett finger med i spelet.

Allan Widman bloggar nu i sinnya roll som Strilaren IIoch kräver ett svar från ÖB.

- Eftersom diskussionen på bloggen Strilaren givit upphov till irritation i Högkvarteret har jag idag ställt följande fråga till Överbefälhavaren: ”Har Försvarsmakten eller dess företrädare på något sätt, direkt eller indirekt, vidtagit åtgärder för att åstadkomma en nedstängning?”

Strilaren har avslöjat att den nya versionen av Jas 39 Gripen inte krypterat och redundant kan ledas med det befintliga stridsledningssystemet. Det vill säga inte på datalänk eller genom krypterat tal från marken; en förmåga som det svenska flygvapnet haft under de senaste fyrtio åren

Allan Widman, som är Folkpartiets representant i riksdagens försvarsutskott, tror egentligen inte att Försvarsmakten haft ett finger med i spelet men skriver på nya bloggen Strilaren II:

- Jag har naturligtvis ingen anledning tro att några sådana åtgärder vidtagits, men det är viktigt att Försvarsmakten får ge ett tydligt besked om detta, skriver Allan WidmanI.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt