Alla Tesla S kan återkallas

2013-11-19 15:05  
Tesla model S Foto: Tesla Motors

Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA inleder en undersökning av elbilen Tesla S som kan leda till att alla tillverkade bilar återkallas.

Trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA meddelar på sin webbplats att man ska titta närmare på brandrisken för Teslas modell S kopplad till hur underredet är konstruerat.

Detta sedan tre Tesla modell S börjat brinna under de senaste månaderna. Två av bränderna inträffade sedan bilarna kört på metallstycken som legat på vägen. Dessa har på något vis slagit in i elbilarnas underreden, där batterierna är placerade. Den tredje branden inträffade efter att en bil kört av vägen och krockat med ett träd.

NHTSA anser att de olyckor där ett metallföremål punkterat batteripaketet har lett till en okontrollerad kemisk reaktion, likt det som inträffade med litiumjonbatterierna i flygplanet Dreamliner.

Teslas vd Elon Musk har tidigare meddelat att elbilen Tesla S är betydligt säkrare än bilar som drivs med bensinmotorer när det gäller bränder. Att NHTSA lägger tid på att undersöka Tesla S tycker han är resursslöseri, myndigheten borde titta närmare på bilbränder med bensinbilar.

Å andra sidan välkomnar han en opartisk utredning som kan tillbakavisa en eventuell missuppfattning bland gemene man att elbilar skulle vara brandfarligare än andra bilar.

Vid ett eventuellt återkallande handlar det om samtliga drygt 13000 tillverkade Tesla S.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt