Akut tekniskt fel på alkolåset hindrar Göteborgs taxibilar att rulla

2021-04-01 10:12  

Nej, det är inget aprilskämt. Just nu står hundratals av Taxi Göteborgs bilar stilla, på grund av ett fel med alkolåset. Enligt låstillverkaren har bolaget utsatts för "en datummanipulation".

Texten har uppdaterats - Ny Teknik söker fortsatt alkolåsets tillverkare Dignita för fler detaljer.

– Detta har jättestor påverkan på vår verksamhet. Nästan hela vår flotta ligger nere just nu på grund av dessa problem. Alla våra bilar har alkolås som reglerar om bilen kan starta eller inte, och nästan alla bilar har just denna modell, Dignita AL-100, säger Mattias Grahn, pressansvarig på Taxi Göteborg, till Ny Teknik.

Han säger även andra taxibolag har drabbats, men inte i lika stor utsträckning som just Taxi Göteborg.

– Detta påverkar stora delar av lokalsamhället med skolskjutsar och färdtjänst som inte kan köra, och det drabbar en bransch som redan är hårt utsatt på grund av coronapandemin, säger Mattias Grahn.

Felet inte begränsat till Taxi Göteborg

Felet uppstod vid 03-tiden i natt, då de första rapporterna om problem rapporterades. Felet är inte begränsat till Taxi Göteborg utan drabbar alla branscher – och även privatpersoner, eftersom den aktuella modellen är ett lås som är framtaget för användning vid villkorlig körkortsåterkallelse.

Läs mer: Alkolås kan bli obligatoriskt för nya fordon i EU

”Vi har en stor driftstörning, det är driftfel på alkolåset Dignita AL-100 där handenheten inte startar. Vi jobbar på att felsöka”, skriver tillverkaren Dignita på sina webbsidor på torsdagsmorgonen.

Lite senare under dagen meddelade bolaget att man identifierat problemen och uppmanar alla kunder att ta med sin handenhet till närmaste auktoriserade serviceverkstad för åtgärd.

Blivit utsatta för "en datummanipulation"

"Orsaken till problemet var en datummanipulation som vi har blivit utsatta för", skriver Dignita på sina webbsidor. En tillfällig lösning för de som har råkat ut för problemet är, enligt företaget, att ställa om datumet i enheten till ett datum före den 1 april 2021. Det gör att alkolåset fungerar som det ska, om än med fel datum i loggfiler och liknande.

– Vi arbetar sedan inatt på denna driftstörning och börjar ringa in problematiken men är inte helt framme än så vi kan nu inte informera i några detaljer. Vi har redan vetskap om hur vi nu kan hantera problemet. Kunder och partners redan är informerade hur de skall agera, säger Anders Eriksson, vd för Dignita, till Ny Teknik.

Läs mer: Tekniken finns – men beslut om alkolås i bilar långt borta

Enbart Taxi Göteborg genomför vanligtvis 2000 resor per dygn med alkolåsförsedda taxibilar. Enligt Dignita har felet uppstått på samtliga av bolagets marknader och är inte relaterade till någon särskild fordonstyp.

Läs mer: Nu ska trådlös laddning testas på taxibilar i Oslo

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt