Akut behov av svenskt forskarfartyg

2013-07-17 10:37  
Argos, snart i skärbrännarnas våld. Foto: HaV

När nya EU-krav träder i kraft nästa år blir behovet av ett svenskt forskarfartyg för miljöövervakning till havs akut. Men regeringen kan inte ge besked om när ett nytt fartyg kan beställas.

Havsforskningsfartyget Argos gick till skroten i början av sommaren efter att ha stått oanvänt över ett år, efter att asbest upptäckts ombord. Sedan dess står Sverige utan ett eget fartyg för nationell miljöövervakning på öppet hav. Nu börjar tiden rinna ifrån regeringen och Sjöfartsverket som fått i uppdrag att utreda införskaffandet av ett nytt fartyg, skriver Riksdag och Departement.

Från 2014 ska samtliga EU-länder ha ett övervakningsprogram för havsmiljödirektivet på plats.

- Vi jobbar internt med frågan i regeringskansliet, det finns en grupp mellan departementet som tittar på det. Vi ska lösa dels vilket fartyg som är lämpligt, vi ska lösa kostnaden och vi ska lösa huvudmannaskapet, säger miljöminister Lena Ek (C) till tidningen.

Hon berättar att gruppen tittat på möjligheten att bygga om ett befintligt fartyg för att passa uppdraget, men insett att det inte kommer att fungera. Klart står alltså att ett nytt fartyg måste byggas, men när beställningen kan gå iväg kan varken miljöministern eller infrastrukturminister Catharina Elmäster-Svärd (M) ge besked om.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt