Aktiva spjäll minskar luftmotståndet

2014-02-28 13:24  

Efter avancerade försök i vindtunnel får nya Ford Mustang aktiva spjäll i grillen som leder luftströmmen runt bilen.

2015 års modell av Ford Mustang utrustas tillsammans med ett av motoralternativen, den turboladdade fyrcylindriga Ecoboostmotorn, med luftspjäll i grillen som minskar luftmotståndet med 3 procent.

Spjällen regleras av motorns kylbehov. Riskerar motorn överhettning öppnas spjällen och leder kylluft in i motorrummet. Behövs ingen extra kylning stängs spjällen och leder luften utmed karossen. Det minskar luftmotståndet.

Minskat luftmotstånd får man också att av plocka ner de yttre backspeglarna från A-stolparna och montera dem på dörrarna. Även det minskar uppkomsten av luftvirvlar utmed karossidorna, virvlar som brukar ge ett speciellt ljud kring backspeglarna.

För kylning av framhjulsbromsarna har man särskilda kanaler i fronten av bilen.

Arbetet i vindtunneln ger en bränslebesparing på 1 procent för fastbackversionen av den kommande Mustangen. Den kommer till försäljning i höst och ska på allvar säljas över hela världen av Fords egen försäljningsorganisation.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt