Åklagaren kräver fängelse för Saab-ledning

2017-03-14 15:17  
Victor Muller, SAABs siste huvudägare, är åtalad för grovt försvårande av skattekontroll, anländer till Vänersborgs tingsrätt. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Åklagaren yrkar på fängelse för flera åtalade i rättegången om ekonomiska brott i Saab Automobile före konkursen 2011 – bland dem företagets vd Victor Muller och hans företrädare Jan Åke Jonsson.

(Artikeln har uppdaterats vid två tillfällen)

Ekobrottsmyndigheten anser att en rad brott begicks inom Saab under företagets sista år. Bland annat anklagas Saab-ledningen för att via massmedier ha gett en osann, förskönad bild av bolagets ekonomi, så att ingen obetald underleverantör skulle sluta skicka delar eller begära Saab i konkurs. Åklagarna kallar agerandet för grovt svindleri – ett brott som ger minst sex månaders fängelse.

Chefsåklagare Olof Sahlgren yrkar på att det konkursade Saab Automobiles vd och styrelseordförande Victor Muller döms till 2 till 2,5 års fängelse för bland annat grovt svindleri och grovt försvårande av skattekontroll.

För tidigare vd:n Jan Åke Jonsson kräver åklagaren mellan 1,5 och 2 års fängelse för bland annat grovt svindleri. Samma påföljd yrkas för företagets chefsjurist Kristina Geers.

Nu återstår att se om Vänersborgs tingsrätt gör samma bedömning av händelserna på det sjunkande Saab-skeppet som åklagarna gjort.

De totalt sju åtalade nekar helt till anklagelserna om brott. De anser att alla papper varit i sin ordning, och att den bild av företaget man gav utåt var korrekt i förhållande till vad man då visste.

De åtalades advokater kommer att hålla sina slutanföranden inför rätten med start på onsdagen.

Domen i det omfattande ekobrottsmålet kommer inte ännu på några veckor.

Tisdagens förhandling i tingsrätten blev försenad från start, eftersom Victor Muller blivit fördröjd av flygproblem i Europa.

Sedan fick rätten se och höra nyhetsinslag från radio- och tv-sändningar våren 2011, som enligt åklagarna styrker åtalet om grovt svindleri. Precis som tidigare stod Victor Muller fast vid allt han sagt i nyhetsinslagen. Men Muller framhöll också att intervjuerna i sin helhet i många fall varit betydligt längre än det som sändes.

Med undantag för ett skattebrottsåtal om hur Victor Muller fick betalt finns ingen anklagelse om att de åtalade skaffat sig någon egen vinning. Allt gjordes för att rädda företaget Saab Automobile.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt