Akasol har byggt Europas största batterifabrik – helt i smyg

2017-12-05 13:31  
Akasol har byggt Europas största batterifabrik. Foto: Akasol

I Sverige kämpar Northvolt med finansiering för att bygga ”Europas största batterifabrik”. Men i skymundan har tyska Akasol gjort just detta – och de kommande åren ska man här bygga batterier till 10 000 elektriska bussar.

De europeiska biltillverkarna har klagat högljutt – ”det behövs batterifabriker i EU. Annars riskerar man att hamna på efterkälken”. Detta har bidragit till att det börjat röra på sig. Tidigare i höstas tog LG Chem ett första spadtag för en batterifabrik i Polen och här hemma i Sverige planerar Northvolt en anläggning utanför Västerås. Därtill har Daimlerkoncernen samt tyska konsortiet Terra-E fabriker på gång.

Men i skuggan av alla dessa har Akasol redan klippt banden för sin produktionsanläggning i Langen, söder om Frankfurt. Produktionen är nu igång och till en början ska man producera ”högprestandabatterisystem för 3 000 hybrid- eller elfordon”. Akasol skriver att de bland annat har kontrakt med ”två ledande busstillverkare”, och att man de kommande åren ska leverera batterier till 10 000 bussar.

– I och med att fler städer i Europa väljer nollutsläppsbussar, ser vi att marknaden för hybrid- och elbussar växer med mer än 35 procent om året. Vi är den enda massproducenten som erbjuder flexibilitet när det kommer till batteristorlek och cell-kemi, säger Sven Schulz, vd för Akasol i ett pressmeddelande.

Akasol-anläggningen må i dag vara den största av sitt slag i Europa. Men de 600 MWh som man initialt har i produktionskapacitet – är inte i närheten av de 32-35 GWh som Northvolt/Daimler/Terra-e har som mål. Å andra sidan är i varje fall den förstnämnda av dessa europeiska giga-fabriker långt från klar.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

AI Pension

Debatt